Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Όλες οι αλλαγές στο Λύκειο και στις Πανελλαδικές

Νέες αλλαγές έρχονται στην Παιδεία, σε ό,τι αφορά το Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Το τελικό πόρισμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με τις κρίσιμες αλλαγές που σχεδιάζονται με ορίζοντα εφαρμογής την επόμενη τριετία, είναι έτοιμο και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής.

Από το πόρισμα του ΙΕΠ που παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής»  προκύπτει ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα γίνεται με βάση την απόδοση των υποψηφίων σε δύο ή τρία μαθήματα «ειδικότητας» και σε ένα ή δύο ακόμη κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές. Ακόμη, μπαίνει τέλος στη μονόωρη διδασκαλία μαθημάτων σε όλο το Λύκειο και στην τελευταία τάξη τα μαθήματα περιορίζονται αισθητά και η διδασκαλία τους θα είναι 2ωρη ή και 3ωρη ημερησίως. Επίσης, η Α' Λυκείου γίνεται χρονιά-γέφυρα με το γυμνάσιο και ουσιαστικά το Λύκειο μετατρέπεται σε διετές. Στην τελευταία τάξη, θα γίνονται οι βασικές επιστημονικές επιλογές των μαθητών πριν από την ανώτατη εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής»
-Συνδέονται η γενική και η τεχνική εκπαίδευση, καθώς και την Α’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι κοινά και θα απευθύνονται και στις δύο κατευθύνσεις. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν μια γενική κοινή μόρφωση και από τη Β’ τάξη του λυκείου θα κάνουν τις εκπαιδευτικές τους επιλογές και θα κατευθύνονται στην τεχνική εκπαίδευση ή θα παραμένουν στη γενική με στόχο τα ανώτατα ιδρύματα.
-Το Γυμνάσιο παραμένει τριετές αλλά ουσιαστικά τον ρόλο της «γέφυρας» αποκτά η Α’ Λυκείου η οποία παιδαγωγικά και επιστημονικά συνδέεται πιο πολύ με τα τρία προηγούμενα χρόνια στη ζωή ενός μαθητή, αλλά ταυτόχρονα τον εισάγει στην.. ενηλικίωση του λυκείου.

- Η Α' Λυκείου εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση που γίνεται 11ετής και μελετάται να γίνει υποχρεωτική και μία ακόμη τάξη νηπιαγωγείου.

- Σταματούν τα μονόωρα μαθήματα σε όλο το Λύκειο. Τα μαθήματα θα διδάσκονται καθημερινά δίωρα, ενώ στην Γ' Λυκείου η διδασκαλία του κάθε μαθήματος θα γίνεται περισσότερες ώρες.

- Στο Λύκειο τα διδασκόμενα μαθήματα θα είναι λιγότερα. Η Γ' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη επιλογής, με τους μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με το επιστημονικό τους ενδιαφέρον, ενώ θα έχουν και 1-2 μαθήματα κοινά για όλους.

- Στο τέλος της Γ' Λυκείου θα δίνονται εξετάσεις εθνικού τύπου σε λίγα μαθήματα- πιθανότατα 4- στο πρότυπο των παλαιών δεσμών.

- Η είσοδος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνεται με βάση την επίδοση σε 2 ή 3 μαθήματα ειδικότητας και 1 ή 2 κοινά μαθήματα. Αν ένας υποψήφιος δώσει 4 μαθήματα ειδικότητας, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει συνδυασμό σχολών και επιστημονικών περιοχών.

-Το απολυτήριο θα λαμβάνεται με βάση τον ενδοσχολικό βαθμό και λιγότερο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία όμως θα μετρούν για την εισαγωγή σε σχολές.

- Η Β' Λυκείου θα είναι μεταβατική τάξη για να μπορέσουν οι μαθητές να επιλέξουν επιστημονική κατεύθυνση.

-Η ενδοσχολική αξιολόγηση και στις 2 τάξεις θα συνεχίσει να γίνεται με τεστ τετραμήνων, ενώ θα αναδειχθούν βαθμολογικά οι εργασίες και τα projects.

-Η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολές των ανώτατων ιδρυμάτων και όχι σε τμήματα.

Πηγή: enikos.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου