Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Νόμοι των αερίων - Φυσική Κατεύθυνσης Β Λυκείου

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε τέσσερις ασκήσεις στους νόμους και στις μεταβολές των ιδανικών αερίων, που θα σας βοηθήσουν σημαντικά στην κατανόηση των γραφικών τους παραστάσεων και στο χειρισμό των μαθηματικών τους εκφράσεων. Πρόκειται για μια αναδημοσίευση από το www.ylikonet.gr του Δ. Μάργαρη.
  1. Νόμοι των αερίων  
  2. Μεταβολές αερίων  
  3. Τρεις μεταβολές αερίων  
  4. Διαγράμματα στις μεταβολές αερίων

5 σχόλια :

  1. Κυριε βαγγελη θα ηθελα να σας ρωτησω κατι σχετικα με τις μεταβολες των αεριων.Δεν μπορω να καταλαβω οταν μια μεταβολη ειναι ισοβαρης,ισοθερμη,ισοχωρη ποτε ονομαζεται εκτονωση,συμπιεση,θερμανση και ψυξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο όγκος V του αερίου αυξάνεται θα λέγεται εκτόνωση, ενώ αν μειώνεται συμπίεση. Μια μεταβολή θα λέγεται και θέρμανση αν η θερμοκρασία Τ αυξάνεται, ενώ αν μειώνεται θα λέγεται ψύξη. Είναι απλό έτσι;

      Διαγραφή
  2. Α ναι καταλαβα ευχαριστω πολυ απλως ειχα μπερδευτει οταν αυξανεται ο ογκος και η θερμοκρασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως υπολογιζεται το εργο μιας τυχαιας μεταβολης αν δε δινεται διαγραμμα αλλα ειναι γνωστα τα T1-T2,V1-V2,P1-P2?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει γνωστό σχήμα για την μεταβολή, για να υπολογιστεί το έργο της από το αντίστοιχο εμβαδό, ή να είναι γνωστή η μαθηματική της σχέση, για να κάνεις το διάγραμμά της σε άξονες P - V. Π.χ. η άσκηση 4.71 του σχολικού όπου η τυχαία μεταβολή δίνεται από τη σχέση p = 600 + 400V ή 3η περίπτωση να υπολογίσεις το έργο έμμεσα μέσω του Α' θερμοδυναμικού νόμου με την προΰπόθεση ότι δίνονται τα Q και ΔU.

      Διαγραφή