Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε τέσσερις ασκήσεις στους νόμους και στις μεταβολές των ιδανικών αερίων, που θα σας βοηθήσουν σημαντικά στην κατανόηση των γραφικών τους παραστάσεων και στο χειρισμό των μαθηματικών τους εκφράσεων. Πρόκειται για μια αναδημοσίευση από το www.ylikonet.gr του Δ. Μάργαρη.
Ο διαδικτυακός τόπος από τον Φυσικό Βαγγέλη Μαρούση με θεωρία, ασκήσεις, διαγωνίσματα, θέματα εξετάσεων και διδακτικό υλικό για τη Φυσική στο Λύκειο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Κυριε βαγγελη θα ηθελα να σας ρωτησω κατι σχετικα με τις μεταβολες των αεριων.Δεν μπορω να καταλαβω οταν μια μεταβολη ειναι ισοβαρης,ισοθερμη,ισοχωρη ποτε ονομαζεται εκτονωση,συμπιεση,θερμανση και ψυξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ο όγκος V του αερίου αυξάνεται θα λέγεται εκτόνωση, ενώ αν μειώνεται συμπίεση. Μια μεταβολή θα λέγεται και θέρμανση αν η θερμοκρασία Τ αυξάνεται, ενώ αν μειώνεται θα λέγεται ψύξη. Είναι απλό έτσι;
ΔιαγραφήΑ ναι καταλαβα ευχαριστω πολυ απλως ειχα μπερδευτει οταν αυξανεται ο ογκος και η θερμοκρασια
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως υπολογιζεται το εργο μιας τυχαιας μεταβολης αν δε δινεται διαγραμμα αλλα ειναι γνωστα τα T1-T2,V1-V2,P1-P2?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει γνωστό σχήμα για την μεταβολή, για να υπολογιστεί το έργο της από το αντίστοιχο εμβαδό, ή να είναι γνωστή η μαθηματική της σχέση, για να κάνεις το διάγραμμά της σε άξονες P - V. Π.χ. η άσκηση 4.71 του σχολικού όπου η τυχαία μεταβολή δίνεται από τη σχέση p = 600 + 400V ή 3η περίπτωση να υπολογίσεις το έργο έμμεσα μέσω του Α' θερμοδυναμικού νόμου με την προΰπόθεση ότι δίνονται τα Q και ΔU.
Διαγραφή