Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Θέματα και απαντήσεις Παναλλαδικών 2011

Θέματα  και απαντήσεις 
φυσικής κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2011

ΘΕΜΑ Δ
Αβαρής ράβδος μήκους 3d (d=1m) μπορεί να στρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα, που είναι κάθετος σε αυτήν και διέρχεται από το Ο. Στο άκρο Α που βρίσκεται σε απόσταση 2d από το Ο υπάρχει σημειακή μάζα mA=1 kg και στο σημείο Γ, που βρίσκεται σε απόσταση d από το Ο έχουμε επίσης σημειακή μάζα mΓ=6 kg. Στο άλλο άκρο της ράβδου, στο σημείο Β, είναι αναρτημένη τροχαλία μάζας Μ=4 kg από την οποία κρέμονται οι μάζες m1=2 kg, m2=m3=1 kg. Η τροχαλία μπορεί να περιστρέφεται γύρω από άξονα Ο.
Δ1. Αποδείξτε ότι το σύστημα ισορροπεί με τη ράβδο στην οριζόντια θέση. 



 Δείτε τα θέματα από ΕΔΩ

και τις λύσεις από ΕΔΩ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γενικό διαγώνισμα 2010 - 2011 - Φυσική κατεύθυνσης Γ Λυκείου (2)

Γενικό διαγώνισμα 2010 - 2011
Φυσικής κατεύθυνσης Γ Λυκείου (2)

ΖΗΤΗΜΑ Δ   
Ο τροχός Σ1 στο διπλανό σχήμα είναι συμπαγές, ομογενές σώμα μάζας Μ, ακτίνας R και ροπής αδράνειας Ι=½·Μ·R² ως προς τον άξονά του.
  Η τροχαλία Σ1 είναι αβαρής και έχει ίδια ακτίνα R. Και τα δύο σώματα μπορούν να στρέφονται ελεύθερα χωρίς τριβές γύρω από τους άξονές τους.
Ο άξονας του τροχού Σ1 είναι στερεωμένος με κατάλληλο αβαρή σύνδεσμο στο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου, που το άλλο του άκρο είναι ακλόνητο, ώστε να μπορεί να κυλάει στο δάπεδο. Η τροχαλία Σ2 είναι στερεωμένη όπως φαίνεται στο σχήμα και οι άξονες των δύο σωμάτων βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο.
Γύρω από τον τροχό Σ1 και μέσα σε λεπτό αυλάκι του έχουμε τυλίξει αρκετές φορές λεπτό μη εκτατό νήμα, που τυλίγεται ή ξετυλίγεται χωρίς να γλιστράει, περνάει πάνω από την τροχαλία και συγκρατεί σώμα Σ3 μάζας m που είναι δεμένο στο άλλο του άκρο. Το νήμα δεν ολισθαίνει στην τροχαλία και παραμένει τεντωμένο.
Το σύστημα ισορροπεί όταν ο τροχός Σ1 βρίσκεται στην εικονιζόμενη θέση Α. Το ελατήριο στη θέση αυτή έχει υποστεί επιμήκυνση  x.
α)     Να εξηγήσετε γιατί είναι απαραίτητη η τριβή για την ισορροπία του τροχού και να υπολογίσετε για ποιες τιμές του οριακού συντελεστή στατικής τριβής με το δάπεδο είναι δυνατή αυτή ..............................................
Του συναδέλφου Διονύση Μητρόπουλου. 


Δείτε το διαγώνισμα με τις λύσεις από ΕΔΩ

Καλή   Επιτυχία   !!! 

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου - Ταλάντωση και Doppler

Ταλάντωση με χάσιμο επαφής και Doppler

Τα σώματα (1) και (2) με μάζες m1 = 1 kg και m2=3 kg αντίστοιχα του διπλανού σχήματος είναι κολλημένα μεταξύ τους και το σώμα (1) είναι δεμένο με οριζόντιο ελατήριο σταθεράς 400 N/m, το άλλο άκρο του οποίου είναι στερεωμένο σε ακλόνητο σημείο. Το σώμα m2 φέρει πηγή ηχητικών κυμάτων συχνότητας fs=684 Hz και αμελητέας μάζας. Το σώμα m1 φέρει δέκτη ηχητικών κυμάτων. Τη χρονική στιγμή t=0 συμπιέζουμε  το ελατήριο κατά 0,1m και εκτοξεύουμε το σύστημα των δύο κολλημένων σωμάτων με οριζόντια ταχύτητα μέτρου ρίζα του 3m/s και με φορά προς τα αριστερά. Να βρείτε:
1.   το πλάτος και τη γωνιακή συχνότητα της ταλάντωσης που εκτελεί το σύστημα των δυο σωμάτων.
2.   την αρχική φάση της ταλάντωσης θεωρώντας ως θετική τη φορά της αρχικής εκτροπής και να γράψετε την εξίσωση της απομάκρυνσης με το χρόνο t.
3.   ποιες είναι οι σταθερές επαναφοράς των δυο σωμάτων
μετά από πόσο χρόνο από τη στιγμή που εκτοξεύτηκε, το...........................
 Από το ylikonet.gr

Κατεβάστε την άσκηση και τη λύση από ΕΔΩ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Απλή Αρμονική Ταλάντωση με σύνθετη κίνηση Στερεού - Φυσική κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Απλή Αρμονική Ταλάντωση   με σύνθετη κίνηση  Στερεού
Σώμα Σ1 μάζας m1 = 1kg ισορροπεί δεμένο στο πάνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k = 100 N/m το άλλο άκρο του οποίου είναι ακλόνητα στερεωμένο στο έδαφος. Ομογενής και συμπαγής κύλινδρος με μάζα  m2 = 4kg και ακτίνα R = 20cm, βρίσκεται τοποθετημένος σε πλάγιο επίπεδο με γωνία κλίσης φ = 30ο και συνδέεται μέσω αβαρούς μη εκτατού νήματος και τροχαλίας με το σώμα Σ1 και όλο το σύστημα ισορροπεί, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα.

Α. i. Να υπολογίσετε τη δύναμη που ασκεί το νήμα στον κύλινδρο στην κατάσταση ισορροπίας.

ii. Να δείξετε ότι στην κατάσταση ισορροπίας το ελατήριο έχει επιμηκυνθεί και να υπολογίσετε την επιμήκυνση που έχει υποστεί.

Β. Τη χρονική στιγμή t = 0 το νήμα κόβεται οπότε ο κύλινδρος αρχίζει να κυλίεται στο πλάγιο επίπεδο χωρίς να ολισθαίνει και ταυτόχρονα το Σ1 πραγματοποιεί Α.Α.Τ.

i. Να υπολογίσετε την επιτάχυνση του άξονα του κυλίνδρου, τη γωνιακή επιτάχυνση του κυλίνδρου και το μέτρο της στατικής τριβής που δέχεται ο κύλινδρος από το πλάγιο επίπεδο.

ii. Να δείξετε ότι η κίνηση του κυλίνδρου στο πλάγιο επίπεδο γίνεται πράγματι χωρίς ολίσθηση.

Γ. Αν για την Α.Α.Τ. του Σ1 θεωρήσουμε ως θετική φορά την κατακόρυφη προς τα κάτω:......................................................................................

Δείτε όλη την άσκηση και τη λύση από ΕΔΩ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Φυσική κατεύθυνσης Γ Λυκείου - Θέματα ΟΕΦΕ 2011

Δημοσιοποιήθηκαν  τα Θέματα ΟΕΦΕ 
Φυσικής κατεύθυνσης Γ Λυκείου   2011

  
Δείτε  τις εκφωνήσεις των ζητημάτων από ΕΔΩ

(Δοκιμάστε να τα λύσετε μόνοι σας .... στα πλαίσια της επανάληψής σας ...)

Δείτε τις απαντήσεις (αφού προσπαθήσετε) από ΕΔΩ