Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Εξίσωση Μηχανικού Αρμονικού Κύματος με ή χωρίς αρχική φάση

Μετά την προηγούμενη ανάρτηση για την αρχική φάση κύματος, στην γενική της περίπτωση, δέχτηκα μηνύματα από μαθητές που είχαν απορίες πάνω στο θέμα αυτό και ζητούσαν βοήθεια. Γι΄ αυτό λοιπόν στη σημερινή ανάρτηση παραθέτω με παραδείγματα πως μπορώ να βρω μόνος μου την εξίσωση ενός κύματος, με ή χωρίς αρχική φάση. 
Όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας τα παραδείγματα, η φιλοσοφία στο να βρω την εξίσωση ενός κύματος με ή χωρίς αρχική φάση είναι ακριβώς ίδια με τη λογική που ακολουθεί το σχολικό βιβλίο στην απλή περίπτωση όπου η αρχή Ο είναι και η πηγή του κύματος. Εκείνο όμως που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι όλα τα υλικά σημεία του ελαστικού μέσου εκτελούν την ίδια ακριβώς κίνηση που εκτελεί και η πηγή (ή το σημείο το οποίο την t=0 ξεκινά ΑΑΤ). Κάθε παρατήρηση ή σχόλιο είναι καλοδεχούμενο.

Κατεβάστε το με κλικ ΕΔΩ

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κύμα με αρχική φάση - Φυσική κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα αρχείο, που ξεκαθαρίζει το τοπίο με το τι σημαίνει και πότε έχω αρχική φάση σε ένα κύμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που το κύμα έχει αρχική φάση π rad, που μπορεί να έχει διπλό νόημα. Πηγή:  http://physiart.blogspot.gr/ 
Κατεβάστε το με κλικ ΕΔΩ

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

2ο Θέμα Φυσικής Κατεύθυνσης Πανελλαδικών στις Ταλαντώσεις - Κύματα

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε σε αρχείο word το 2ο Θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων στη Φυσική Κατεύθυνσης Γ' Λυκείου, για το 1ο και το 2ο Κεφάλαιο,(Ταλαντώσεις - Κύματα) από το 2001 έως το 2012 για κάθε είδους εξετάσεις: Ημερησίων, Εσπερινών, Επαναληπτικών, Ομογενών.
Μια πολύ καλή πρόταση για επανάληψη της θεωρίας στη διάρκεια των γιορτών και για να μπείτε στο πνεύμα του Β' Θέματος που τα τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

 Central and eccentric collisions of the particles.


Για τις απαντήσεις δείτε ΕΔΩ

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Επαναληπτικό Διαγώνισμα στις Ταλαντώσεις - Κύματα 2012 - 2013 (2)

Χωρίς να κάνετε καμιά επανάληψη της προηγούμενης ύλης δοκιμάστε να λύσετε ένα Επαναληπτικό Διαγώνισμα που αναφέρεται σε όλο το 1ο Κεφάλαιο και από το 2ο Κεφάλαιο μόνο στο Γραμμικό Αρμονικό κύμα. Διάρκεια 3 ώρες. Για ερωτήσεις απορίες email me ή αφήστε το σχόλιό σας.


Pendulum.gif

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αν η εξίσωση του κύματος διαφέρει έστω και λίγο;


Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις ασκήσεις των κυμάτων όπου η εξίσωση του κύματος που μας δίνεται είναι διαφορετική από την αντίστοιχη της θεωρίας οπότε δεν μπορώ να τις συγκρίνω απ' ευθείας.
Στην περίπτωση αυτή μετασχηματίζουμε την δοθείσα ώστε να έρθει στη μορφή :

y = Aημ[2π(t/T-x/λ) +φο]

και μετά με σύγκριση βρίσκουμε τα στοιχεία του κύματος και απαντάμε στα ερωτήματα. Δείτε μια τέτοια πάρα πολύ απλή περίπτωση, με κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.


Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Γενική άσκηση στα κύματα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ
Κατά μήκος γραμμικού ομογενούς ελαστικού μέσου, το οποίο εκτείνεται στη διεύθυνση του άξονα xx, διαδίδεται εγκάρσιο αρμονικό κύμα κατά τη θετική κατεύθυνση. Θεωρούμε αρχή του άξονα το σημείο Ο του ελαστικού μέσου το οποίο τη χρονική στιγμή t = 0 αρχίζει να εκτελεί αμείωτη ταλάντωση με θετική ταχύτητα. Το πλάτος της ταλάντωσης είναι 5 cm, ενώ η μέγιστη επιτάχυνση των μορίων του μέσου είναι  5π2/4cm/sec2. Ένα σημείο Μ του ελαστικού μέσου που βρίσκεται  στη θέση x = 15 cm τη χρονική στιγμή t = 8 sec βρίσκεται για 2η φορά στη μέγιστη θετική απομάκρυνση. Να βρείτε:
  1. Το μήκος κύματος και τη ταχύτητα διάδοσης του κύματος.
  2. Την εξίσωση του κύματος.
  3. Την ταχύτητα ταλάντωσης του σημείου Μ τη χρονική στιγμή t = 34/3 sec μετά την έναρξη ταλάντωσης του σημείου Μ.
  4. .......

Κατεβάστε την άσκηση και την απάντηση από ΕΔΩ


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Αδράνεια, Μάζα, Ταχύτητα, Φυσικής Α Λυκείου με Cartoons

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε σε βίντεο τις βασικές έννοιες Αδράνεια-Μάζα-Ταχύτητα της Φυσικής Α΄ Λυκείου από την επιτυχημένη σειρά κινούμενων σχεδίων της Eureka! της Καναδικής τηλεόρασης TVO.