Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Διαγώνισμα στο 1ο κεφάλαιο Γ Λυκείου κατεύθυνσης s4e

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε το 1ο διαγώνισμα που αναρτήθηκε το 2011 από το study4exams.gr που αναφέρεται στο 1ο κεφάλαιο των ταλαντώσεων (μηχανικές-ηλεκτρικές-φθίνουσες-εξαναγκασμένες-σύνθεση) και τις απαντήσεις  του. Αρκετά καλό για όσους έχουν ολοκληρώσει το 1ο κεφάλαιο.
 

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ηλεκτρικές Ταλαντώσεις - Φυσική κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε μια πολύ ωραία προσομοίωση του κυκλώματος L-C όπου φαίνεται η μεταβολή του φορτίου του πυκνωτή και της έντασης του ρεύματος του κυκλώματος σε συνάρτηση με τον χρόνο και οι ενεργειακές μεταβολές της ηλεκτρικής ταλάντωσης. Από το συνάδελφο Σιτσανλή Ηλία. Στο τέλος της προσομοίωσης μπορείτε να δείτε τις βασικές γνώσεις της θεωρίας για το κύκλωμα L-C.
Για περισσότερα εικονικά πειράματα μεταβείτε στη σελίδα Προσομοιώσεις
ΚΥΚΛΩΜΑ L-C προσομείωση

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ασκήσεις στις ηλεκτρικές ταλαντώσεις

Δύο λυμένες ασκήσεις στις ηλεκτρικές ταλαντώσεις.

Πυκνωτής χωρητικότητας C1 = 40μF φέρει φορτίο Q1 =4mC και συνδέεται με αφόρτιστο πυκνωτή χωρητικότητας C2 =2C1 και πηνίο με συντελεστή αυτεπαγωγής L = 0,9H όπως φαίνεται στο σχήμα. Aρχικά το κύκλωμα είναι ανοιχτό. Τη χρονική στιγμή t = 0 ο διακόπτης δ μεταφέρεται στο Α και αρχίζει το φαινόμενο της ηλεκτρικής ταλάντωσης. (θεωρούμε ότι το κύκλωμα είναι ιδανικό οπότε δεν υπάρχουν απώλειες ενέργειας).
1) Να βρείτε την περίοδο της ηλεκτρικής ταλάντωσης.
2) Να γράψετε τη χρονική εξίσωση της ενέργειας του ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή C1 και να
υπολογίσετε τη μέγιστη ενέργεια του μαγνητικού πεδίου στο πηνίο.
3) Τη χρονική στιγμή t1 =63π·10-3s ο διακόπτης μεταφέρεται ακαριαία στο Β. Ποια είναι η μέγιστη ενέργεια που αποκτά ο πυκνωτής C2;
4) Να υπολογίσετε το μέγιστο φορτίο που αποκτά ο πυκνωτής C2.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Θεωρία - Ερωτήσεις - Ασκήσεις στην Κυκλική Κίνηση

Στους παρακάτω δύο συνδέσμους θα βρείτε δύο αρχεία. Στο πρώτο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση της θεωρίας της Ομαλής Κυκλικής Κίνησης και στο δεύτερο ένα σετ Ερωτήσεων - Ασκήσεων στην Κυκλική Κίνηση.
 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ταλάντωση σωμάτων μέσω νήματος - Γ Λυκείου Κατεύθυνσης

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια πολύ καλή και αρκετά δύσκολη άσκηση, που αναφέρεται στην ταλάντωση δύο σωμάτων δεμένων σε δύο ελατήρια και συνδεδεμένων μεταξύ τους με νήμα.
Προσπαθείστε πρώτα να τη λύσετε μόνοι σας. Πηγή : ylikonet.gr, του συναδέλφου Δ. Μάργαρη.

Κατεβάστε το με κλικ ΕΔΩ

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Νόμπελ Φυσικής 2012

Στην παρατήρηση κβαντικών σωματιδίων το Νόμπελ Φυσικής 2012

Serge Haroche (l) is based at the College de France and David Wineland is based at the US National Institute for Standards and Technology
Οι δύο φυσικοί που κατάφεραν πρώτοι να παγιδεύσουν μεμονωμένα κβαντικά σωματίδια τιμώνται με το Νόμπελ Φυσικής του 2012, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη.

Ο Γάλλος Σερζ Αρός και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Ουάιλαντ θα μοιραστούν από κοινού το βραβείο «για τις επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».


Και οι δύο φυσικοί εργάζονται στον κλάδο της «κβαντικής οπτικής» και μελετούν τις θεμελιώδεις ιδιότητες του φωτός και της ύλης.


Οι έρευνες των Αρός και Ουάιλαντ ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι «ίσως θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή μας όπως την άλλαξαν οι κλασικοί υπολογιστές τον περασμένο αιώνα» επισημαίνει η επιτροπή.


Ο Σερζ Αρός (Serge Haroche)γεννήθηκε το 1944 στην Καζαμπλάνκα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1971 στο Πανεπιστήμιο «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού. Είναι σήμερα καθηγητής στο Collège de France και την Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι.


Ο Ντέιβιντ Ουάιλαντ (David J. Wineland, ένθετη κάτω δεξιά) γεννήθηκε το 1944 στο Μιλγουόκι και έγινε διδάκτορας του Χάρβαρντ το 1970. Εργάζεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ.


Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα. Ακολουθεί την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας. 

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Χάσιμο επαφής-Φυσική κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα αρχείο όπου εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις στην απώλεια επαφής μεταξύ δύο σωμάτων που εκτελούν  
απλή αρμονική ταλάντωση. Πρόκειται για μια αναδημοσίευση από το ylikonet.gr του συναδέλφου Σ. Πρωτογεράκη.

Κατεβάστε το αρχείο με κλικ ΕΔΩ